Blodig alvor

Nervepirrende og gåsehudfremmende, stå i sofaen-spennende. Er du stålsatt for disse kriminelt gode seriene?

Hvem elsker vel ikke en god krimserie som gir tynnslitte nerver og får gåsehuden til å reise seg? Jakten på morderen, de uventede vendingene, de grusomme forbrytelsene - alt er med på å skape skjermøyeblikk som får oss til å stå i sofaen!

Noen har sett mye, andre litt mindre. Men uansett hvor bevandret du er i denne sjangeren, finnes det alltid noe bra å se. Og hvem er vel bedre til å anbefale kriminelt gode serier enn en som faktisk jobber med krim selv?

Vi har tatt en prat med krimforfatter Thomas Enger, som brakdebuterte med kriminalromanen Skinndød i 2010. Selv ser han ikke så mye på filmer, men foretrekker heller serier hvor man rekker å komme mer på innsiden av karakterene og bli engasjert i historien.

– Vilt mange kvalitetsserier
Også for ham kan det store utvalget nå by på valgets kvaler i en hektisk hverdag.

– Det er så mange kvalitetsserier for tiden at det er helt vilt. Jeg rekker ikke å se så mye som jeg ønsker, og når jeg da ligger mange sesonger bak, er det en liten barriere å begynne. Men blir jeg først hekta, går det derimot fort, sier han og nevner at sommerferier har en tendens til å fyke forbi når han og kona er i gang med en fengende serie.

Dette bør en kvalitetsserie inneholde
De fleste er ute etter kvalitet når de skal bruke tiden sin foran skjermen. Men hva innebærer dette for krimforfatteren?

– Det varierer veldig hva jeg ser, men det er viktig for meg at karakterene er gode og troverdige og at jeg får lyst til at vedkommende skal lykkes. Det gjelder også i gode bøker. Det kan ofte bli for karikert, kanskje spesielt innen krimsjangeren, med den klassiske halvalkoholiserte politimannen som ikke har styr på livet sitt, men er en fantastisk etterforsker. Det er greit dette også, men de aller fleste er vanlige mennesker og det burde reflekteres også på skjermen om det skal være troverdig, mener Enger.

Forfatterens favoritter
Påske og krim hånd i hånd for mange, også for krimforfatteren, og han får alltid med seg de som sendes på TV. Det varierer litt hvilken han ser på. Dersom barna vil bli med å se, unngår familien de mest brutale. Likevel er ikke sjangeren begrenset til bare denne tiden av året.Sjekk ut de beste krim-seriene lenger ned i saken

Når han våkner fra koma i et forlatt sykehus, oppdager politibetjent Rick Grimes at verden slik han kjente den er borte. Den er ødelagt av en zombiepidemi av apokalyptiske proporsjoner. Ikke langt unna, i utkanten av Atlanta, kjemper en liten gruppe for å overleve og har stadig “de døde” etter seg. Klarer Rick og de andre å holde på sin medmenneskelighet i denne skremmende nye verdenen? Og vil de, under de forferdelige forholdene og med personlig rivalisering, klare å holde ut med hverandre?

Enger kommenterer:
– Jeg har sett alt av The Walking Dead. Det tok litt tid før jeg startet på den, jeg var skeptisk i starten. Men så begynte kona å se den og det tok ikke lang tid før jeg også ble hekta. Den er så mye mer enn en zombie-serie.

The Walking
Dead

Se her

I første sesong var det Matthew McConaughey og Woody Harrelson som fylte rollene som politifolk: to rake motsetninger som jaktet på en seriemorder i Louisiana. I andre sesong fører en besynderlig drapssak sammen tre ulike representanter for lovens håndhevere – spilt av Colin Farrell, Rachel McAdams og Taylor Kitsch – i møtet med en yrkeskriminell, spilt av Vince Vaughn. Den tredje sesongen omhandler en makaber barnemord-sak i Arkansas, som strekker seg over 35 år.

Enger kommenterer:
– Jeg anbefaler den første sesongen av True Detective. Den var så bra at jeg så den to ganger. Samspillet mellom de to hovedrollene er utrolig bra, og måten historien fortelles på gjennom tilbakeblikk og de personene som forteller gjør at man blir dratt inn i historien. Sesong to levde dessverre ikke opp til forventningene, men jeg er i gang med sesong tre, som kvalitetsmessig virker lovende.

True Detective


Se her

Eve er en sylskarp og dyktig sikkerhetsagent i MI5, men hun kjeder seg. Kontorjobben tilfredsstiller ikke drømmen hennes om å være spion. Villanelle er en uforutsigelig, talentfull morder som omgir seg med luksusen som den brutale jobben gir henne råd til. De to ekstremt intelligente kvinnene, begge like besatt av den andre, gir alt i en storslagen katt-og-mus-lek.

Enger kommenterer:
– Antagonisten i serien er utrolig interessant og skiller seg sterkt fra andre typiske mordere vi ofte ser på skjermen.

Killing
Eve


Se her

Tilbyr seerne en forfriskende ny vinkling av krimdrama-sjangeren ved å utforske tilfeldighetene rundt et drap gjennom ulike omstridte synsvinkler. John Turturro spiller en herjet forsvarsadvokat og Riz Ahmed spiller hans unge, pakistansk-amerikanske klient. Serien sirkler rundt det brutale drapet på en ung kvinne på Manhattans Upper West Side.

Enger kommenterer:
– En fantastisk krimdramaserie jeg anbefaler å se, mye takket være John Turturros rolle som herjet forsvarsadvokat, men også hovedrolleinnehaveren Riz Ahmeds karakter som hans klient.

The
Night
of

Se her


De beste seriene ser du hos Strim. Det er enkelt å registrere seg og ingen bindingstid. Se på mobil, i nettleseren eller AppleTV, uansett hvor du er i Norge. Har du nett har du tilgang, enkelt og greit. Strim så mye du vil i 30 dager uten kostnad! 

©2019 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.